Žutika

zutika-izgled zutika-ljekovita-biljka zutika-plod

Opis
Žutika je trnovit grm visok oko 2 m. Kora je sivo zelena. U pršljenu ima nekoliko listova a po neki list je pretvoren u trn.Listovi su obratno jajasti po obodu sitno nazubljeni debeli i po površini mrežasti. Cvijetovi su žuti sitni, skupljeni u grozdaste obješene cvasti. Plodovi su crvenonarandžaste boje, duguljaste bobice nakiselog ukusa, prijatne za jelo a služe i za spavljanje kompota, slatkog ukusa.

Glavni sastojak je berberin oko 1 odsto. Ima i drugih alkaloida poput berberamina, berberubina, oksiakantina. U plodovima ima oko 6 odsto jabučne kiseline , oko 5 odsto šećera i drugih sastojaka.

Ljekovita svojstva
Za zaustavljanje krvavljenja iz materice van vremena menstruacije , ali samo pod kontrolom ljekara. Daje se u pbliku infuza. U apoteci se spravljaju ekstrakt sirup i drugi lijekovi. Britanska Farmakopeja daje čist berbern kao gorak stomahik protiv proliva i povraćanja trudnica. Daje se i za demorfinizaciju. Koriste se i za jačanje jetre, za izbacivanje bubrežnog kamena, protiv žutice , podagre i slinih bolesti.

Narodna imena
Babkovina, babotrsovina, breber, breberika, breborovina, divlji šimšir, žuta šiba, žuta šuma, cigansko grožđe.