Vatreni trn

PYRACANTHA GOLDEN CHARM pyracantha-coccinea-cvijet pyracantha-coccinea-izgled

Porijeklo

Biljka potiče od izvornog naziva Pyracantha coccinea. Zimzelena je biljka u obliku grma bogata bobičastim plodovima. U Evropi se uzgaja još od 16 vijeka a može se pronaći na širokom pojasu od južne i kontinentalne Evrope pa sve do Kavkaza.

Životni vijek i stanište

Višegodišnja je biljka. Dobro uspijeva u različitim zemljanim uslovima, od onih vlažnih pa sve do suhih predjela. Nema problema ni sa sunčevom svjetlošću pa se može saditi i prema sunčevoj sjeni. Otporan je i na dosta niske temperature.

Opis

Razgranati grm može da naraste do visine 4 metra, a isto toliko može da ide u širinu. Dužina cijele grane karakteristična je po kratkim trnovima koji su u dužini do 1,5 centimetara. Listovi su izduženi i jajolikog su oblika dužine do 4 cm. Plodovi ove biljke su crvenkaste boje i malih dimenzija.Uglavnom u toku cijele jeseni i zime ostaju na grmu i predstavljaju dobar izvor hrane pticama.

Savjeti
Ova biljka uglavnom se uzgaja kao dekorativni grm jer je otporan na jako niske temperature i dobro prihvata gradska nečišćena zemljišta. Razmnožavanje se radi preko ljeta i vrši se sa poludrvenim granama dužine do 20 cm. Ova biljka je otrovna.