Suncokret

suncokret-slikasuncokret-sadjenjesuncokret-slika

Porijeklo
Suncokret pripada porodici glavočika, nose svatove sastavljene od brojnih malih zbijenih cvjetova. Nalazi se gotovo u svim dijelovima Evrope a počeo se uzgajati u 16 vijeku. Inače potiče iz Sjeverne Amerike, Perua i Meksika.
Životni vijek i stanište
Jednogodišnja je biljka. Potrebno mu je mjesto koje je osunčano i zaštićeno od promaje. Zemljište mora da bude humusno i dobro pognojeno kako bi suncokret mogao da uspijeva. Zbog dobro razvijenog korijena otporan je na sušu i ne traži previše vlage.
Opis
Visina suncokretove stabljike koja je inače uspravna može da dostigne I do 2 metra visine. Korijen suncokreta je jako razgranat i dug. Ima dvopolne cvjetove koji su skupljeni u velike glavice prečnika do 40 cm. Tučak ove biljke nosi sjemeni zametak , njegov vrat je kratak a njuška mu je okruglog oblika.
Savjeti
Nije komplikovan za uzgajanje. Manji problem stvara visina ove biljke. Zanimljivo je da cvijetne glave suncokreta se lagano pomiču i prate kretanje sunca od istoka prema zapadu. Sjemenke suncokreta mogu se jesti sirove ili u kombinaciji sa drugim sjemenkama. Latice koristite za čaj.