Šimšir

simsir-izgledsimsir simsir-slika

Porijeklo
Šimšir ili kako ga u narodu još nazivaju zelenika je zimzelena biljak ili grm niže je stablo iz porodice šimšira. Ova vrsta grma rasprostanjena je u Evropi, sjeverozapadnoj Africi i Turskoj.
Životni vijek i stanište
Višegodišnja je biljka. Šimširu ne odgovara velika vlaga jer mu može prouzrokovati velika oštećenja. Treba izbjegavati sadnju tamo gdje je tlo uvijek vlažno. Dobro uspjeva na sunčanim ali I na sjenovitim predjelima.
Opis
Biljka može da naraste i do 4 metra visine. Sastoji se od više razgranatih dijelova. Grane biljke su četverougle a koja je smeđe boje i vrlo je tanka a u starosti je duboko ispucana. Listovi su oguljeni, zelene su boje i jajastog oblika. Za razliku od listova, cvjetovi su dvopolni , vrlo sitnog izgleda bijeložute boje. Sjemenke ove biljke raznose mravi.
Sadnja
Ukoliko sadite ovu biljku rupa za sadnju treba da bude dva puta veća od korijenove bale. Važno je da se iskopa rupa veličine kao što je bila u rasadniku ili u posudi. Kod mladih posađenih sadnica vrlo važno je redovno zalijevanje. Preporučuje se i dva puta prihranjivanja godišnje.
Savjeti
Šimšir je otrovna biljka, svi dijelovi biljke sadrže alkaloide buksin, parabuksin i buksidin koji uzrokuju povraćanje, grčeve, drhtanje, a može doći I do gušenja.