Pupavica

pupavica-cvijetpupavica-izgledpupavica-zuta

Porijeklo
Pupavica pripada grupi zelenih biljaka iz porodice glavočika.Latinski naziv roda Rudbeckia dobila je u čast švedskom profesoru medicine i botanike. Biljka je porijeklom iz Sjeverne Amerike.
Životni vijek i stanište
Pupavica je jednogodišnja biljka. Posebno im prijaju nepropusna zemljišta ilovaste strukture. Vole zemljišta koja su posebno izložena suncu ili u manjoj djelimičnoj sjeni. Potpuno su otporne na mraz ali postoje i pojedine vrste Pupavica koje manje podnose mraz.
Opis
Grmolikog su oblika i imaju dlakave listove. Njihovi cvjetovi su lijepog izgleda I najsličniji su suncokretovim cvjetovima. Latice su smještene oko tamnijeg dijela stabljike. Mogu da budu žute ili u kombinaciji sa narandžastom , crvenom i smeđom bojom.
Sadnja
Biljka se sije u proljeće. Njeno prvo cvjetanje se dešava nakon par mjeseci pa se prvi cvjetovi mogu primjetiti već u ljeto iste godine. Razmnožavanje se vrši dijeljenjem korijena a odvija se u proljeće ili u jesen. Pupavica nije mnogo zahtjevna biljka a cvijeta tokom cijelog ljeta.
Savjeti
U toku sadnje važno je da se zemljištu dodaju organske materije. Takođe poželjno je izvršiti i rezanje stabljika u jesen.