Perunika

kako-se-uzgaja-perunika perunika-ljekovita-svojstva perunika-slika

Opis
Cvijet se sastoji od oljuštenog i osušenog rizoma perunik. Perunike su dugovječne zeljaste vrlo lijepe zeljaste biljke omiljeno cvijeće sa jakim rizomom sitnim korijenjem, sabljastim uspravnim listovima okruglastom stabljikom i divnim krupnim cvjetovima tamnoplave, ljubičaste i bijele boje.

Droga sadrži 0.10 do 0.20 odsto smješe etarskog ulja i masti koja se sastoji iz 80 do 90 odsto miristinske oleinske kiseline i njihovih metilnih estara. Ostatak ove aromatične mase sastoji se iz ketona irona koji je nosilac mirisa droge i zbog koga ona prijatno miriše na ljubičicu. Ulje se dobija destilacijom iz rizoma koji je odležao najmanje godinu dvije dana. U drogi ima još i smole ljutog ukusa, malo tanina , skroba i šećera, malo sluzi i kristalnog glikozida iridina.

Ljekovita svojstva
U prah samljeven rizom služi za izradu zubnog i kozmetičkog praška i u parfimeriji rijeđe u obliku čaja protiv trbobolje.
Narodna imena
Bijela ruža, bijeli kmin, mirisna perunika, zambak, modri žilj, kaluđer, plava lelija, preporuga, sabljica, sambak, hlipavnik.