Pavit

pavit-izgled pavit-opis pavitupotreba

Opis
Dugovječna drvenasta biljka snažna povijuša čije stablo kao vinjaga koja može da bude oko 5 cm debelo i oko 20 m dugačko i vrlo razgranato penjući se po drveću i gusto pokrivajući grmlje. Listovi su neparno perasti krupni i jajoliki. Cvjetovi su sitni bijeli i pokriveni bijelim dlakama. Plodovi imaju dlakave bjeličaste izrasline. Cvijeta krajem proljeća i početkom ljeta. Ova bilja raste svuda posebno pored rijeka i potoka po živicama i obodima šuma.
Ljekovita svojstva
Biljka sadrži otrovan sastojak protoanemonin. Narodni je lijek za liječenje mnogih bolesti zbog čega nisu rijetki slučaji trovanja. Svi dijelovi biljke posebno svjež list izazivaju na koži a pogotovo na sluznici crvenilo bol plikove i rane. Zato pavit nikako ne treba upotrebljavati za lijek ni spolja ni iznutra. . Simulanti ponekad upotrebljavaju pavit za izazivanje rana što se gotovo redovno završi najgorim posljedicama. Pokušaji da se protoanemonin predestiluje u svježe ricinusovo ili neko drugo masno ulje, pa da se to upotrijebi za liječenje gnojavih rana nisu uspjeli.
Narodna imena
Bijela loza, pavitina, bijela trta, bijela vitina, biloloza, bulida, vijoda, vinjuga, lom, pavetina, skrolom, skrobut, stromut, trtovičje, trtorina, šeputika, škrobut.