Osteospermum

Porijeklo: Osteospermum ili Afrička ivančica pripada rodu zimzelenih cvjetnih biljaka iz porodice glavočika. Porijeklo kao što se iz samog naziva da zaključiti vuče iz Afrike a ove biljke mogu da rastu na otvorenom jedino u područjima blage klime jer ne može da preživi niske temperature.
Životni vijek i stanište: Višegodišnja je biljka koja ne voli hladna i sjenovita mjesta. Potrebno joj je dobro drenirano bogato zemljište. Ukoliko je sušni period u godini važno je češće je zalijevati. To se treba češće raditi jer njeni obješeni listovi i cvjetne glavice ukazuju na nedostatak vlage.
Opis: Biljka može da bude različitih nijansi bijele, ružiaste , žute, ljubičaste i plave boje. Cvijetni dio čini red latica koji su različitih boja. Latice se uvijek zatvaraju noću. Lišće je kopljastog oblika i sivozelene boje.
Uzgoj: Biljku je potrebno sijati u rano proljeće.Sije se u posudama u dubinu od 2 do 3 milimetra. Sadnja se vrši na direktnom suncu. Biljka ne voli mjesta koja su hladna i sjenovita a zahtijeva i dobro drenirana i bogata zemljišta. Obilno cvjeta od ranog proljeća do jeseni, a jedan cvijet traje najmanje sedam dana.
Savjet: Ukoliko želite da biljka očuva zbijeni grmolik oblik potrebno je da je povremeno skratite.