Nar

gdje-raste-nar ljekovita-svojstva-nara nar-slika

Opis
Ovo je drvo nepravilno razgranato, ponekad ima bodljike, stabljika je ispucala i razrivena kora je sivkasta. Listovi su naspramni, ovalno duguljasti , po rubu cijeli, sjajni, zimi opadaju. Na vrhu grana su divni crveni cvjetovi pojedinačni ili dva tri najviše. Brzo i brižljivo osušene cvjetove upotrebljavaju ljudi protiv proliva jer sadrže mnogo tanina. Cvjetove nara propisuje portugalska i meksička farmakologija. Plod nara je krupan kao jabuka vrlo lijepe rumene boje pun crvenih spolja mesnatih sjemenki. Nar je od najdavnijih imena gajen kao voćka, ukrasno i ljekovito drvo.

U kori nara ima do 3.7 odsto alkaloida i do 28 odsto elagnog tanina , pepela ostaje najviše 17 odsto.

Ljekovita svojstva
Nar je jedno od najpouzdanijih poznatih sredstva protiv pantljičare ako je lijek dobro načinjen. Mnoge osobe ne mogu da podnesu koru nara jer je neprijatna, izaziva gađenje na povraćanje grčeve i proliv. Narova kora a pogotovo sa plodovima upotrebljava se i za štavljenje kože. Narova kora je otrovna i smije se upotrebljavati samo uz nadzor ljekara
Narodna imena
Granat drvo, glavaš, granat jabuka, sladun, šip, šipak, punigram, puklaš, margelan, pasovni šipak, mogranj, ljutak, zrnata jabuka.