Naprstak

gdje-raste-naprstaknaprstak-cvijecepustikara-izgled

Porijeklo
Potiče iz Evrope, iz područja sa umjerenom klimom, pripada porodici trputaca (Plantaginaceae),latinski naziv je Digitalis purpurea.
Životni vijek i stanište
Naprstak je dvogodišnja biljka. Najbolje uspijeva na tlu bogatom kiseonikom al i na kiselom tlu, na suncu ili polusjeni. Voli tople i svježe površine. Uzgaja se kao dekorativna biljka.
Opis
Stabljika naprstka može da naraste i od 200cm. Listovi su prekriveni sviim dlačicama a mogu da narastu do 35cm. Donji listovi su skupljeni u rozete i nastavljaju se na peteljku. Cvjetovi mogu biti bijele, žute ili roze boje. Cjevastog su izgleda, kao prst rukavice, odakle i potiče naziv. Cvjetaju od juna do septembra. Plod izgleda kao čahura sastavljena od sjemenki. Tokom prve godine formira se samo prizemna rozeta, a tek druge godine izdrasta stabljika.
Sadnja
Naprstak se razmnožava početkom jeseni. To se dešava diobom korijena. Sa druge strane, sjemenom se kontrolisano sije u junu a potom se u avgustu rasađuje u razmaku od 30cm. Može da se sadi u pozadini gredice ali lijepo može izgledati i posađen samostalno uz višegodišnje biljke.Ukoliko se blagovremeno odrežu ocvali cvjetovi, moguće je produžiti životni vijek biljke na nekoliko godina. Svakako, uklanjanjem ocvalih cvjetova, podstiče se rast novih.