Maćuhica

macuhica-cvijetmacuhica-sadjenjemacuhica-slika

Porijeklo
Potiče iz Azije, pripada porodici ljubica (Violaceae), latinski naziv je Viola tricolor
Životni vijek i stanište
Maćuhica je jednogodišnja zeljasta biljka. Uspijeva na sjenovitim mjestima. Raste na umjereno kiselom i propusnom tlu. Veomo dobro podnosi hladnoću.
Opis
Stablo maćuhice je mekano i šuplje. Raste uspravno ili se grana i povija. Listovi se nalaze na dugačkim peteljkama. Oni su duguljasti i uski. Cvjetovi rastu iz pazuha listova. Gornje latice su ljubičaste boje a donje tri su žute ili bijele. Poslije cvjetanja izdvajaju se tri čahure sa sjemenkama koje swadrže nastavke bogate bjlančevanama. Mravi ih sakupljaju in a taj način pomažu razmnožavanje.
Sadnja
Maćuhica se sije početkom proljeća i to u zatvoreno. Saksija sa posijanom maćuhicom se smjesti na sjenovito mjesto i redovno zaliva. Na ovaj način će niknuti nakon 15tak dana. Tek nakon 6 sedmica maćuhica može da se premjesti u vrt. Sadi se u razmacima od po 30cm, a kada porastu prorijede se na odgovarajuču udaljenost. Procvjetaće nakon 13 sedmica. Potrebno je redovno ukalnjati ocvale cvjetove kako bi se podstakao rast novih.
Savjeti
Maćuhice trea redovno zalijevati ali paziti da se ne pretjera jer previse vlage može uništiti korijen. Takođe, treba je dobro zaštiti od jakih vjetrova jer korijen nije pretjerano ćvrst.