Ljetni jorgovan

jorgovan-slikaljetni-jorgovanjorgovan-sadjenje

Porijeklo
Potiče iz Japana i Kine, pripada porodici strupknikovica, latinski naziv je Buddleja davidi
Životni vijek i stanište
Svuda je rasprostranjena. Uspijeva čak in a suvom i siromašnom tlu. Može se naći i u gradskim, zagađenim zonama. Jorgovan je široko popularan ukrasni grm.
Opis
Listovi jogrovana su sivozelene boje, izduženi i do 20cm a široki do 3cm. Na licu su zelene boje a naličije im je dlakavo i sivo. Cvjetovi su grupisani u guste cvatove u obliku grozdova. Nalaze se ne vrhovima grana a mogu bit ii do 30cm dužine. Cvjetovi jorgovana su uglavnom plave boje, ali mogu bit ii bijeli i rozi, Cvjetaju u roku od 6 sedmica. Imaju izuzetno jak miris. Privlače brojne insekte.
Sadnja
Jorgovan se razmnožava sjemenom ili uzimanjem reznica. Odrežu se grančice dužine od 20cm i zariju u zemlju. Potrebnio ih je obilno zalijevati i grančice će se vrlo brzo primiti i započeti rast. Kada je u pitanju razmnožavanje sjemenom, to se vrlo lako i brzo dešava, zbog čega u nekim zemljama čak lejtni jogrovan klasifikovan kao invanzivna vrsta.
Savjeti
Orezivanjem jorgovana početkom proljeća možete podstaknuti njegovrast i gusto cvjetanje. Najbolje bi bilo da ih posadite negdje uz stazu odakle će širiti svoj predivan miris.