Lijekovi za jačanje organizma

jacanje-imuniteta

Za liječenje opšte slabosti, iznemoglosti i sličnih oboljenja nastalih kao posljedica preležanih raznih hroničnih, dugotrajnih bolesti, vijekovima se u narodnoj i naučnoj medicini koristi razno ljekovito bilje.

Najviše se cijeni bilje onopoz ukusa, tj. ono koje ima mnogo tanina ili štavskih materija. Za popravljanje apetita, pa prema tome i za jačanje, upotrebljava se mnogobrojno neotrovno gorivo bilje.

Naučna, a pogotovo naša narodna medicina mnogo cijeni izvjesno domaće bilje koje sadrži pored tanina još i gorkih i mirisnih sastojaka. Ponekad se u toj bogatoj recepturi nađu i biljke koje istovremeno sadrže i neotrovne ljute materije koje, takođe, popravnjaju apetit, jer sadrže organe za varenje i time pojačavaju lučenje pljuvačke, želudčanog i drugih sokova bogatih raznim enzimima neophodnim za varenje hrane.

Iako liječenje ovim sredstvima za jačanje još nije dovoljno proučeno i naučno objašnjeno, ovi lijekovi se ipak svuda i svakodnevno koriste kod nas i u inostranstvu. Njihova upotreba vijekovima ne prestaje.

Naprotiv, ona posljednjih godina sve više raste. Najviše upotrebljavano domaće oporo u gorko bilje za jačanje bilo bi: list i korijen koprive, troskot, lisac, živa trava, crni gavez, mrtva kopriva, petrovac, hajdučica, travarica, štavom, verbena, vodopija, žuti trn, hrastova kora, žir i šišarka, orahova ljuska, puponjci i list, cvijet, list i plod raznih vrsta ruža i brusnice, list i plod kupine, maline, ribizle, šumske i pitome jagode, jabuke i mušmule, kora pitomog i divnjeg kestena i jove, suručica, očajnica, drenova kora i drenjine, trnjine, zečja stopa, trava srdobome, lubeničarka, srčenjak, steža, korijen i list borovnice i drugo bilje.

Ono se spravlja na razne načine, a najbolje ga je kiseliti desetak dana u starom crnom vinu. Pije se 3 puta dnevno po jedna čašica na pola sata prije jela. Najčešće korišćeno domaće gorko i mirisno bilje za jačatve je: kičica, lincura, gorka detelina, travariva, podubica, hajdučica, pelen, puponjci od crne topole, rizom od zdravca, cvijet od maline, vinovo lišće, cvijet od suncokreta, kora od gorke pomorandže, iđirot, očajnica, blaženi čkanj, artišoka, odoben, maslačak, hmelj, rudinski pelin, čempresove šišarice, komonika i drugo.

U najnovije vrijeme sve se više koristi bilje koje ima peitina, kao što su dunja, mušmula, divnja jabuka i kruška, ljuska od pomorandže i limuna i drugo. Najviše pektina ima u nekim našim zrelim plodovima, u voću, osobito u ljusci. Na primjer u ljusci jabuke ima 17, a ljjusci pomorandže do 25 odsto pektina, zbog čega se koristi za ekstrakciju pektina u industrijskim razmjerama, jer se pektini sve više i raznovrsnije koriste u borbi protiv dosadnih ljetnjih proliva i opšte slabosti, posebno kod djece.

Ranije navedene biljke upotrebljavaju se u raznim vidovima, u obliku raznovrsnih preparata: praškova, čajeva, tinktura, ekstrakata, toničnih vina i drugo. Uvijek se uzimaju prije jela! Složeniji lijekovi se spremaju u apotekama. Gorko bilje za jačanje apetita, želudca i uopšte za jačanje je mnogobrojno.

JAČANJE IMUNITETA
imunitet

Najviše se cijeni ono koje je ne samo gorko već istovremeno i oporo, mirisno i sluzavo, jer takvo bilje ima kompleksno djelovanje.

1. Nesumnjivo je da je jedno od najbonjih sredstava za jačanje naša lincura, koja se cijeni svuda u svijetu kao vrlo kvalitetna. Lijekovi od lincure mogu se izraditi na više načina, a najbolje je gorko vino i gorka rakija: 200 g lincure isjeckati i zdrobiti u grub prah krupnoće pšeničnog zrna, staviti u sud i preliti jednim litrom najbonje komove rakije ili najboljim starim crnim vinom, zatvoriti i držati desetak dana, a za to vrijeme po nekoliko puta dnevno dobro promućkati.

2. Poslije toga odliti, što bobe iscjediti, razliti u manje, čiste boce, dobro zapušiti i čuvati na hladnom mjestu. Pije se tri puta dnevno na pola sata prije jela po jedna rakijska ili manja vinska čašica. Isto tako se može načiniti i travarica od kičice, hajdučice, gorke djeteline, kore gorke pomorandže, hmelja (šišarice), pelena, podubice, travčice, iđirota i mnogog drugog gorkog bilja.

3. Mnogim bolesnicima pomaže čaj od ove smješe: po pola kašičice lincure, kičice, idjirota i kore gorke pomorandže dobro isitniti, preliti sa dva decilitra ključale vode, poklopiti, ostaviti 2 sata, procjediti i piti 3 puta dnevno prije jela po 1 kašiku.

Gorki lijekovi za apetit se ne smiju zaslađivati i uvijek se piju prije jela! Zanimnjivo je i važno napomenuti da fitoterapeuti, najčuveniji ljekari pobornici za upotrebu bilja u liječenju u Francuskoj, Engleskoj, Njemačkoj i drugim zemljama Zapadne Evrope, veoma mnogo cijene oporo i gorko bilje za jačanje slabunjavih i malokrvnih.

Od domaćeg bilja vrijedno je spomenuti, prije svega, ono kojeg u nas ima u izobilju, a koje se u Zapadnoj Evropi mnogo koristi za izradu prostih i složenih lijekova za jačanje, posebno raznih toničnih vina, ekstrakata i tome slično.

Među gorkim biljem najviše se cijeni naša lincura i kičica, a zatim blaženi čkalj, grčica (gorka djetelina), vodopija (cikorija), žuti trn, dimnjača, maslačak, artišoka, razne vrste štavonja, pelen, očajnica, cvijet suncokreta, šišarice hmelja, verbena, komonika i neko drugo gorko bilje. Ovo bilje se uzima ili pojedinačno ili u smješama.

Pošto se smješe čajeva ne mogu spravljati nestručno, odoka, nego na osnovu poznavanja hemijskog sastava i sinergičnog farmakodinamskog dejstva, bolesnici se moraju obratiti ljekaru za savjet i pomoć.