Iđirot

idjirot-izgled idjirot-opis idjirot-upotreba

Opis
Droga sadrži 1.5 do 3.5 odsto etarskog ulja, smole, tanina, amorfne žute gorke supstance akorina malo organskih baza, mnogo skroba, sluzi i drugo.Pepela ne smije ostati više od 6 odsto. Etanolnog ekstrakta mora dati najmanje 18 odsto . Etarsko ulje je gusto , gorka tečnost kamforastog mirisa. Vrlo lako se rastvara u 90 odstotnom etanolu.

Ovo je dugovječna zeljasta biljka sa vrlo razvijenim razgranatim rizomima koji su na donjoj strani obrasli mnogobrojnim žiličastim korijenjem a od gore pravim, zelenim, sabljastim do 1 m dugačkim i do 3 cm širokim listovima. Stabljika je pri dnu crvenkasta a na vrhu se završava zbijenim cvijetnim žućkasto zelenim klipom okrenutim u stranu. Cvijeta u junu i julu. Cijela biljka prijatno miriše

Ljekovita svojstva
Je ljekovita i vrlo važna domaća biljka koja je aromatična. Za vrijeme rata bio je važan aromatični začin jer nije bilo skupocijenih začina iz tropskih zemalja. Najčešće je miješan sa korijandrom pa se trošio kao ratni biber. Danas je u svijetu cijenjen sirotinjski začin posebno u tropskoj Aziji.
Narodna imena
babad, baban, babji štapi, štapi, balad, vodena sabljica, vodeni božud, vodeni žuti lilijum, vodeni kmin, voden mačić, sabljar, tatarsko zelje, temišvarka, šaka, široki loček.