Hmelj

hmelj-izgled hmelj-opis hmelj-upotreba

Opis
Hmelj potiče iz istočne Evrope. Raste divalj ili se gaji u predjelima sa umjerenom klimom Evrope, Azije i Sjeverne Amerike. Kod nas raste uz grmlje po vlažnim mjestima kao dugovječna divlja povijuša dugačka do 6m. Gaji se kod nas i u drugim zemljama u velikim količinama za potrebe tvornice piva.

Šišarice sadrže tanina pektinskih materija, kalijumovih soli , trimetil amina i lupolina koji je najvažniji sastojak droge. Lupulin sadrži oko 50 odsto smole i do 3 odsto etarskog ulja, voska tanina, nekih baznih jedinjenja i drugo. Etarsko ulje je vrlo aromatično i lako. Ulje se sastoji uglavnom od mircena i humulena. Staro i pokvareno ulje ima neprijatan miris na pokvaren sir.

Ljekovita svojstva
Hmelj je amarum aromatik i sedativ. Šišarice su tonik i stomahik svojim gorkim materijama, sedativ svojim etarskim uljem lupilinom. Daje se u obliku infuza, alkoholnog ekstrakta ili sirupa protiv nemanja apetita, teškog varenja, za umiranje živaca i smirivanja polne nadraživosti.Uzet u većoj količini hmelj izaziva trovanje gađenje, povraćanje, glavobolju i usporavanje cirkulacije.
Narodna imena
Blust, kuduljica, kuke, melj, meljevina, miljevina, falon, hmelina, hmeljevina.