Gerbera

gerber-uzgojgerbera-cvijetgerbera-slika

Porijeklo
Pripada familiji Asteraceae – Compositae. Vodi porijeklo iz Afrike i Azije.
Opis
Zeljasta biljka sa zadebljanim stablom u obliku rizoma. Listovi su joj raspoređeni u prizemnu rozetu. Broj i oblik listova varira u zavisnosti od klona. Cvjetna drška je bez listova. Na vrhu cvijetne drške nalazi se glavičast cvast. U sredini glavice su smješteni muški, a okolo ženski cvjetovi. Cvjetovi mogu biti jednostavni ili puni i to crvene, ružičaste, lososnom, narančaste, žute, bijele i krem boje, te često s crnom sredinom. Visine su od 20 – 50 cm.
Savjeti
U domovini gerbera, klima se odlikuje suhim periodom zimi, a vlažnim ljeti i srednjom godišnjom temperaturom od 16,5°C, a temperatura tla je obično viša od temperature vazduha. Podnosi polusjenovito do umjereno sunčano mjesto, ali ne i prejako sunce.

Sadnja se vrši u februaru i martu, a presađivanje se vrši onda kada biljka ima dobro razvijen korijen. Može se razmnožavati generativno (sjemenom) i vegetativno (djeljenjem i reznicama).
Sjeme se sadi u sanduke, zdjele ili lonce, u supstrat sastavljen od jednakih dijelova komposta i treseta sa malo pijeska. Zatim se sjeme prekrije prosijanim supstratom i stavi na svijetlo mjesto (gerber je svijetloklijajuća biljka). Nakon mjesec se pikira u sanduke, a daljni uzgoj je na gredicama, u loncima itd.

Treba ga zalijevati svako 3-4 dana (ljeti oblino i to u ranim jutarnjim satima, dok zimi i u periodu mirovanja zalijevanje treba smanjiti), a prihranjivati svakih 10 – 14 dana sa 0,2% rastopinom đubriva. Često ga napadaju razne vrste gljivica. A od štetnika crveni pauk i lisne uši. U toku ljetnih mjeseci gerberi se mogu zasjeniti, a kasne sadnje dodatno osvjetliti, kako bi što ranije procvjetali.