Gazanija

gazanija-cvijecegazanija-izgledgazanija-slika

Porijeklo
Gazanija je cvatuća biljka porijeklom iz južne Afrike. U domovini je tretiraju kao trajnicu, dok se kod nas uzgaja kao jednogodišnja biljka jer nije otoporna na hladnoću i niske temperature. Spada u porodicu glavočika, Compositae.
Opis
Tokom rasta poprima oblik grmića. Listovi podsjećaju na listove maslačka i zelene su boje.
Gazanijin cvat traje od juna do oktobra, a odlikuju ga cvjetovi bijele, žute, žutonarančaste, ružičaste i crvene boje koji se otvaraju samo tokom lijepog i sunčanog perioda. Ako redovno uklanjate uvele cvjetove, pozitivno ćete uticati na ponovnu cvatnju. Gazanija najviše voli sunčan položaj, kvalitetno suho i propusno tlo, te mjesto gdje je zaklonjena od jakog vjetra.

Niže vrste sade se u kamenjare i na suhozide. Sadi se na rubove gredica s visokim trajnicama. Razmak sadnje između biljaka je od 15 do 20 cm. Vrlo lijepo izgleda u kombinaciji sa šarenim ljetnim cvijećem ili kao pokrivač tla. Sadi se u cvjetne sandučiće kao ljetni cvatući ukras na prozorima, balkonima i terasama.

Savjeti
Za rubove gredica, za kamenjare, na gredici u kombinaciji s ostalim ljetnim cvijećem, za sadnju u cvjetne sandučiće, kao pokrivač tla