Gavez

gavez-izgled gavez-opis gavez-upotreba

Opis
Trajna zeljasta biljka visoka do 1 metar. Korijen biljke je snažan, debeo i mesnat spolja crn a iznutra bjeličast. Iz korijena izbija uspravna, sočna šuplja dlakava razgranata stabljika. Listovi su pod prstima grubi od mnoštva krupnih dlaka , donji su eliptični i na kratkoj dršci a srednji i gornji su sjedeći i duguljasti. Cvjetovi su ljubičasti ili ružičasti zvonasti sakupljeni u povijenim cvastima u pazuhu gornjih listova. Cvijeta u proljeće.

Otrovan alkaloid, glikoalkaloid, konsolidin, mnogo sluzi, guma smola, tanin, etarsko ulje, asparagin, šećer i purinski derivat alantoin.

Ljekovita svojstva
Tipična sluzna i donekle taninska droga. Zahvaljujući prisustvu alantoina gavez pomaže rast i razmnožavanje ćelija i obnavljanje tkiva pa se tako može objasniti vijekovna upotreba u narodnoj medicini za liječenje preloma kostiju uboja , čireva starih i gnojavih rana i slično. U obliku sirupa daje se slično bijelom sljezu za lakše iskašljavanje i liječenje upale usne šupljine. Može se koristiti za ispiranje i obloge, kod čira želudca i dvanaestopalačnog crijeva.
Narodna imena
Velika sodula, voluj jezičac, vrani gavez, kilnjak, konjski rep, opašica, pljušč, svatovi, crveni korijen.