Eukaliptus

eukaliptus-izgled eukaliptus-opis eukaliptus-upotreba

Opis
Ova biljka danas se uzgaja u mnogim toplim zemljama čak i u Južnoj Evropi. U tropima se ne gaji. Drvo može da naraste do 80 cm. Ovaj kao uostalom i druge vrste eukaliptusa koje su takođe gotovo sve iz istog područja , raste vrlo brzo. Već desete godine drvo dostigne visinu od 25 metara. To je ujedno i najviše poznato drveće.

Sadrži od 1.5 do 3 odsto etarskog ulja tanina, gorke materije, smole i voska. Vadi se iz svježeg lista i cvijetnih pupoljaka destilacijom sa vodenom parom najviše u Australiji oko Sredozemnog mora i u Americi. Etarsko ulje se dobija destilacijom svježeg lišća. Bezbojna ili svijetlo zelenkasto žuta tečnost karakterističnog svježeg uksa koji hladi mirisa na kamfor ali ipak posebnog. Glavni sastojak mu je oksid cineol. Ima i pinena, kamfena, fenhena raznih aldehida terpineola i dr.

Ljekovita svojstva
Ulje i lišće od eukaliptusa služi za liječenje organa za disanje najčešće u obliku inhalacija. Svojim taninom lišće je tonik a adstringens a zbog ulja ono je aniseptik . Glavni ljekoviti sastojak ulja je cineol. Daje se protiv bronhitisa i astme. Mnogo se upotrebljavaju eukaliptisove bombone ulje za nos , razne mješavine za inhalaciju prilikom oboljenja usta, grla i nosa. Daje se i protiv izvjesnih kataralnih oboljenja urogenitalnih organa.
Narodna imena
Gumi drvo, eukalipt, rastegovo drvo.