Euforbija

euforbija-cvijeteuphorbia-marginata-gdje-rastesta-je-euforbija

Porijeklo
Porodica euforbija (lat. Euphorbiceae je velika grupa biljaka u koju spadaju drveće, žbunovi, zeljaste i jednogodišnje biljke koje samoniklo rastu u tropskim krajevima.
Opis
Može dostići visinu i do 90 cm. Ima veliko duguljasto i ovalno lišće tamnozelene boje, a na stablu se nalaze cvjetovi jarko crvene, narandžaste ili žute boje. Cvat se dešava tokom decembra i januara.
Savjeti
Treba biti na oprezu sa euforbijom jer mliječni sok koji luči, a koji je karakterističan za sve mlječike, može uzrokovati iritacije i dermatitis na koži. Pored toga, pri vrtnoj treba povesti računa o potencijalnoj invazivnosti. Najbolje reaguje na sunčan položaj ili polusjenovitost na dobro propusnom tlu. Idealno kombinacija zemlje je humusna ilovača sa dodatkom pijeska.

Iako joj blaga suša neće značajno naškoditi, ipak je treba opskrbiti sa potrebnom količinom vode. Između svakog zalijevanja treba ostaviti tlo da se osuši. Nema potrebe za prihranom, jer je u prirodi navikla na siromašno tlo, pa prekomjerna pažnja bi samo naškodila cvjetovima.