Encijan, sirištara

cvijet-encijanaencijangdje-raste-encijan

Porijeklo
Brojimo oko 360 vrsta ovih niskih trajnica. Nastanjene su na području Azije, a neke i na području Europe i Sjeverne Amerike, ali i na području Anda i Južne Amerike, istočne Australije i sjeverozapadne Afrike.
Opis
Najčešće su zapažene na planinskim područjima, šumama i livadama, ali i u močvarnim područjima. U tropskim krajevima se javljaju na velikoj nadmorskoj visini. Razlike u vrstama se najviše ogledaju tokom rasta. Neke dosežu visinu skromnih 5 cm, dok neke rastu do 180 cm, kao što je slučaj kod encijana naziva Gentiana lutea. Ova biljka je posebna i zbog upečatljivo žutih cvjetova i ljekovitih svojstava.

Cvjetovi su najčešće u raznim tonovima ljubičaste i plave boje, nalik na trube. Cvat se javlja od proljeća do jeseni, a cvjetovi su obojeni u razne tonove ljubičaste i plave boje. Listovi su naizmjenični, vrlo rijetko u pršljenu.

Savjeti
Zbog velikog broja vrsta, savjeti o sadnji i uzgoju se ne mogu konkretizovati. Ono što je značajno da je sjemenju ponekad potrebno i više od godinu dana da proklije. Rastu na kamenjarima, a sade se na gredice i u cvjetne saksije.