Đurđica

durdicagdje-raste-djurdjicakad-raste-djurdjica

Porijeklo
Postoji zapravo podijeljeno mišljenje botaničara, jer manjina tvrdi da su uspjeli identifikovati nekoliko vrsta đurđice, dok ostatak ima teoriju o tome da postoji samo jedna divlja vrsta koja raste u šumskim predjelima od Francuske do Sibira, kao i hladnijim djelovima Sjeverne Amerike.
Opis
Đurđica ima zašiljene ovalne listove i nježne cvjetne stabljike ukrašene malim bijelim zvonolikim cvjetovima koji u poređenju sa svijetlozelenim lišćem djeluju kao perlice. Zvonoliki cvjetovi veličine su 0,5 cm i primamljivog su mirisa. Plodovi su crvenkaste bobice koje imaju medicinski značaj, ali su otrovne, te zbog svog primamljivog izgleda i okusa treba držati djecu podalje od njih.
Savjeti
Povoljno je saditi u jesen i to na polusjenovitim mjestima. Tolerišu samo plodna, vlažna i humusom bogata tla. Mogu se posaditi u zatvorene prostore u vrtnu posudu, a nakon cvatnje mogu se presaditi vani.

Obično se sade kao pokrivač tla u sjenovitim mjestima.

Sadnja se vrši u saksijama i ukrasnim teglama, a u uslovima gdje ima više mjesta se širi slobodno, dok u manjim postaje pregusta pa je bitno da se prorijedi.