Dunjarica

cotoneaster-dunjaricadunjarica-biljka-na-slovo-dgdje-raste-dunjarica

Porijeklo
Domovina dunjarica se nalazi u područjima Evrope i Azije gdje vlada umjereno kontinentalna klima. Pripada porodici koštunica. Rod se sastoji od grmlja, a rijetko od manjih listopadnih i četinarskih drveća.
Opis
Iako se radi o zimzelenim vrstama, one imaju jako interesantne plodove bobica koje mogu uspjeti čak i u umjereno toplijim predjelima. Većinom su otporne na mraz i hladnoću. Iako dunjarica broji mnogo vrsta različitih boja i oblika, ipak ima nekoliko zajedničkih karakteristika: ukrasne okruglaste listove do 2 cm veličine i dekorativne grane bez trnja. Dunjarice nižeg raste se obično upotrebljavaju u kamenjarima i gredicama. Poznate su po obimnom cvatu malih bijelih cvjetova u period maja i juna. Gusta su i široka habitusa zanimljivih plodova: crvenih, narančastih i žućkastih bobica.
Savjeti
Zimzelene vrste imaju posebno zanimljive plodove bobica koje uspijevaju i u umjereno toplim klimama. Većinom su vrlo otporne na mraz. Zimzelene i listopadne vrste dunjarica najbolje uspijevaju na potpuno sunčanim položajima i umjereno plodnim, dobro dreniranim tlima. Sklone su bakterijskoj bolesti hmeljove pepelnice.

Ne zaboravite da je potrebno da se redovno prorijedi grm.