Đumbir

djumbir-izgled djumbir-opis djumbir-upotreba

Opis
Rizom ima izgled šake sa nepravilnim kvrgastim prstima. U cjelini je dugačak od 8 do 12 cm. Ogranci su dugački 3 do 6 cm, široki do 2 cm a debeli do 1 cm i svi leže u istoj ravni po rubovima su zaobljeni a na sredini širi. Rizom je grubog opipa kad je neoljušten. Pokorica je prugasta i siva. Oljušteni rizom je bijel i gladak. Đumbir je tvrd , dosta težak i kompaktan. Na prelomu je zrnast bijelo sivkast sa rijetkim nježnim vlaknima.

Đumbir sadrži 0.25 do 3 odsto etarskog ulja , do 8 odsto smole , gingerola skroba i sluzi. Aroma droge potiče od etarskog ulja koje se sastoje od terpena, seskviterpena , cineola, citrala i borneola. Ljutina đumbira potiče od jedne oleorezine uljaste guste tečnosti ljutog ukusa bez mirisa.

Ljekovita svojstva
Njegova upotreba u medicini je nepoznata kad se uporedi sa ogromnom potrošnjom droge kao začina koji uživaju miliona ljudi na raznim kontinentima. Đumbir je karminativ i stimulans. Kao ljuto aromatično sredstvo upotrebljava se kao korigens mirisa i ukusa mnogih neprijatnih lijekova. Daje se i kao sredstvo za jačanje apetita u obliku tinkture ili gorkih preparata.
Narodna imena
Vruća trava, gingibar, đinđibar, đumber, žumbir, , zenzer, zendžefil, imbor, isiot, isjet, mrki ingver, pravi ingver, džumbir.