Drvenoliki eonijum

drvenoliki-eonijum-gdje-rastedrvenoliki-eonijumsta-je-drvenoliki-eonijum

Porijeklo
Drvenoliki eonijum je član porodice Crassulaceae i do sada je opisano preko 20 vrsta. Porijeklo vuče sa područja Sredozemnog mora i domorodna je biljka na Kanarskim otocima i Madeiri. Ime je dobila prema svom izgledu jer nalikuje je na maleno drvo (riječ: arboreum – sličan drvetu).
Opis
Sobna dekorativna biljka koja podsjeća na čuvarkuću. Aeonium arboreum je podijeljen u dvije sorte: sa zelenim listovima, a drugu sa crvenim. Mali listići su poredani tako da kreiraju biljku koja izgleda da je izrezbarena.
Savjeti
Tokom zimskog peiroda ne treba da brinete o prihranjivanju biljke, jer biljka nije zahtjevna za gnojidbu. Samo proces prihrane obavite 2-3 puta tokom proljeća i ljeta, te obratite pažnju da gnojivo bude bogato dušikom.

Ako sami želite obaviti proces razmnožavanja, poželjno je da to učinite tokom proljeća. Uzmite mlade izdanke ili mladu reznicu koju zapiknete u supstrat za kaktuse, ili zemlju pomiješanu sa pijeskom. Supstrat neka bude vlažan, a prostor u kojem je neka bude topao. Redovno orošavajte biljku dok ne pusti korijen. Kad se sadnica dobro ukorijeni posadite je u veću saksiju. Ako bude potrebe za tim, presadite stare drvenolike eounijume u veće posude svakih nekoliko godina.