Djevojačko oko

carevo-oko-cvijetdjevojacko-oko-boje-cvijetadjevojacko-oko-uzgoj

Porijeklo
Prirodno je samonikla u suvim ravnicama Sjeverne Amerike, a pripada porodici glavočika, Astaraceae.
Opis
Zbog svoje “skromnosti” što se tiče uzgoja, ova trajnica je idealan izbor za svaki vrt. Odgovara joj svako vrtno tlo. Period cvatnje traje od ljeta pa sve do početka jeseni.
Ova trajnica je idealna biljka za svaki vrt jer nije zahtjevna glede uzgoja, odgovara joj svako propusno vrtno tlo i otporna je na sušu.

Raste u obliku grma, a zavisno od vrste od 30 pa sve do 120 cm. Listovi su tamnozelene boje, perasto sastavljeni, a jednostruki ili dvostruki cvjetovi su najčešće prirodno obojeni žarkožutom

Savjeti
Otporna je na sušu i ne zahtijeva previše vode, ali bitno je da se na početku svakog proljeća opskrbi sa tankim slojem komposta, radi zadržavanja vlage i sprečavanja neželjenih korova.
Sadnja se vrši u proljeće, a na željeno mjesto u vrtu sijemo sjemena. Kad niknu male biljke, vršimo presađivanje na razmaku od 20 cm.

Kad se prilagodi uvjetima u vrtu, postavi na osunčano mjesto, može da traje godinama. Ukoliko se na vrijeme otklanjaju suvi cvjetovi, moguće je produžiti cvat. Bilo bi poželjno da se svake treće godine grmovi proberu, te ostavi najsnažniji – kako bi se podmladili.
Kada sadite više sorte Coreopsisa, onda ih smjestite u pozadinu na gredicama i za rez, a niže sorte na krajičke gredica.