Divlja šljiva

sljive-domace sljive-plave-domace sljive-plave

Opis

Je trnovita vrlo otporna biljka , veoma razgranata , gust grm, visok do 3m obrastao sitnim izduženim jajastim po obodu testerastim listovima. Cvijetovi su mnogobrojni sitni i bijeli. Plod je okrugla, gotovo crna oko 1cm velika koštunica prekrivena bjeličastim voštanim pepeljkom. Ukusa je oporog i kiselog. Cvijeta rano od marta do aprila.

U cvijetu ima cijanogenetskih i flavonskih heterozida u kori i plodu ima mnogo tanina a u segmentu cijanogenetskih heterozida. U pulpi ploda ima pektina, organskih kiselina i vitamina C.

Ljekovita svojstva

Cvijet je blag, laksans i diuretik. Kora i plod zbog tanina djeluje stiptično pa se upotrebljava kao i druge taninke droge protiv proliva i slično. Plodovi ili trnjine djeluju povoljno na zapaljenu sluznicu organa za varenje  zbog prisutnog tanina i pektina dobar tonik u obliku kompota. Cvijet trna brzo gubi ljekovitost. Zato od svježeg cvijeta prave u apotekama razne galenske preparate.

Narodna imena

Grmulja, derancelj, divlja šljiva, drač, dračeva, mrki trn, trenina, trnavka, trnjolica, crni trn, kukinja, trnula, trnjina, trnjula.