Cinija

cinija-1 cinija ste-je-cinija

Porijeklo
potiče iz Meksika, pripada porodici glavočika, latinski naziv Zinnia
Životni vijek i stanište
Dvogodišnja zeljasta biljka , uspijeva na sunčanim mjestima zaštićenim od vjetra. Ono bi trebalo biti bogato humusom, ali uspjeće i na siromašnijem tlu.
Opis
Stabljika ove biljke je uspravna, jednostavna ili razgranata, prekrivena dlačicama,Može narasti i do 100 cm visine. Listovi su ovalnog oblika, pri osnovi skoro srcoliki, dlakavi i hrapavi. Na vrhu stabljike se nalaze cvjetovi raznih boja (bijele, ružičaste, ljubičaste, narančaste, crvene, žute boje…) i veličina, skupljeni u glavičaste cvatove. Cvjeta od juna do oktobra.
Sadnja
Cinije je najbolje posijati krajem aprila, nakon opasnosti od mrazeva. Mogu se saditi direktno u vrt. Ukoliko gusto narastu, trebalo bi ih rasaditi, inače će postati preosjetljive na različite štetočine. Isprva ih treba dosta zalijevati i pružiti dovoljno topline i svjetlosti.
Cinije je najbolje sijati izravno u vrt nakon opasnosti od mrazeva, a to je obično druga polovica travnja. Ukoliko gusto narastu svakako ih treba rasaditi jer bi u protivnom bile osjetljivije na bolesti, naročito na pepelnicu, te bi se slabije razvijale. Nakon što ih presadimo nekoliko dana ih treba obilno zalijevati. Visokim cinijama potrebno je obezbijediti potporu. Đubre se tekućim gnojivom od koprive.
Savjeti
Najljepše su dok se sade u skupinama, a vole biti u društvu mirisne kunice i ukrasne kadulje. Umjereno je zalivajte i pri tom pazite da ne polijete list. Ocvale cvjetove treba redovno skidati kako bi se podstakao rast novih.