Cinerarija, kostriš

kostris-izgledkostris-sadjenjekostris-slika

Porijeklo
Potiče iz zapadne Evrope, pripada, pripada porodici Compositae, latinski naziv Senecio cineraria
Životni vijek i stanište
Dvogodišnja biljka, rasprostranjena je na području Mediterana u južnoj Europi, jugozapadnoj Aziji i sjevernoj Africi. Uglavnom raste uz sama obalna područja, a rjeđe u unutrašnjosti. Uzgaja se kao ukrasna biljka u parkovima i vrtovima zbog ukrasnih listova.
Opis
Stabljika kostriša je uspravna, jako razgranata, u osnovi drvenasta, sivkasto vunasta, visoka 25-60 cm. Listovi su naizmjenični, sivozeleni, duguljasti, dugi 5-15 cm., duboko urezani na peraste segmente i gusto prekriveni sitnim bijelim dlakama, donji listovi su na peteljci, gornji su sjedeći.

Cvjetovi su dvopolni, žuti, skupljeni po 10-12 u cvatove na vrhovima stabljika. Cvjeta od maja do avgusta. Plod je cilindrična roška.. Otporna je na sušna razdoblja, na niže temperature i vjetar, bez problema prezimi i na temperaturama do -12°C.

Sadnja
Razmnožava se sjemenom koje se sije početkom proljeća u zatvorenom a krajem aprila biljke se presađuju na stalno mjesta.
Savjeti
Trebalo bi redovno ukljanjati ocvale cvjetove kako bi se podstakao rast novih cvjetova. Ukoliko se dio biljke osuši ili smrzne, dovoljno je taj dio odrezati a zdravi će nastaviti da raste.