Čemerika

cemerika-izgled cemerika-opis cemerika-upotreba

Opis
Čemerika sadrži oko 1.5 odsto smješe alkaloida alkaminske steroidne građe. U korijenu do 2.5 u rizomu do 1.3 a u travi do 0.05 odsto.Osnovno strukturno jezgro svih alkaloida zelene i bijele čemerike.

Je dugovječna, snažna i bujna biljka visoka do 1.5 m. Raste po brdskim i planinskim vlažnim livadama, suvatima, rijeđe po svijetlim šumama.Listovi su vrlo krupni , po obodu cijeli, ovalni, šiljasti, debeli i kruti, jaki, gotovo kožasti, imaju paralelne i vrlo istaknute nerve. Gornja polovina ili trećina stabljike je malo razgranata i sva gusto kao metlica okićena neugledno bijelo zelenim cvijetovima. Plod je suva čaura sa sitnim sjemenjem. Ova biljka u cjelini liči na duvan.

Ljekovita svojstva
Poslije Drugog svjetskog rata otkad je otkriveno hipetensivno dejstvo čemerike ona se izvozi najviše u anglosaksonske zemlje gdje se upotrebljava bilo cijela droga ili alkaloidi. Rijeđe se daje sama a više u smješi sa rezerpinom , bijelim lukom, imelom i drugim lijekovima da bi se dobilo kompleksno vazodilatatorno hipotensivno dejstvo. Alkaloidi čemerike djeluju još i depresivno i sedativno na srce. U veterinarskoj medicini se daje uglavnom protiv vašiju, buva i drugih insekara.
Narodna imena
Bijela čemerika, bijeli kukurek, božićnjak, gorska čemerika, zavlačni korijen, kihavac, planinska čemerika, čemerika, crna čemerika.