Bušin

labdanum-cistus-1 labdanum-cistus-2 labdanum-cistus-3

Porijeklo

Mediteranski polugrm iz porodice Cistusa. Latinski naziv: Cistus landanifer.

Životni vijek i stanište

Jednogodišnja biljka koja cvjeta od aprila do avgusta.

Opis
Grm bušina može narasti do 3m. Listovi su naizmjenični, ravnog ili zavrnutog ruba, bijeli s donje strane. Biljka je pokrivena s ljepljivom izlučevinom mirisne smole, većinom je obrasla dlakama. Cvjetovi su skupljeni u grozdaste cvatove.

Plod je petougaona čahura čije sjemenke dozrijevaju u avgustu.  Eterično ulje koje se dobija iz ove biljke koristi se u industriji parfema ali u proizvodnji kozmetičkih preparata za njegu umorne, izborane, ispucane, masne, upaljene i inficirane kože.

Ljekovita svojstva
Eterično ulje bušina podstiče rad limfnog sistema pa se koristi u mješavinama za masažu, kao i u pripremi toplih obloga za natečene limfne čvorove.Ukoliko se pomiješa sa uljem lavande i kadulje, pomaže u liječenju dekubitisa.Koristi se i uliječenju simptoma nekih dječijih bolesti poput vodenih kozica, šarlaha i rubeola. Ima izuzetno opuštajuće dejstvo ukoliko se koristi za u mješavinama za sovježavanje prostorija, olakšava tegobe izazvane stresom. Pored svega toga koristi se i u liječenju hemoroida i proširenih vena.

Savjeti

Bušin voli pjeskovaita tla i sunce. Odlično podnosi suše i ne treba ga prečesto zalijevati. Ima široku primjenu u liječenju ali ga treba izbjegavati u periodu trudnoće.