Botanička, divlja ruža

botanicka-divlja-ruza-1botanicka-divlja-ruza3683botanicka-divlja-ruza-14532573g

Porijeklo
Rasprostranjenost divlje ruže seže od Evrope pa sve do nekih dijelova Azije gdje preovladava umjerena klima. Najbolje uspijeva po sunčanim krajevima šuma, na pašnjacima ispod brdskih predjela, među živom ogradom i grmljem.

Opis
Ovo su pravi primjeri biljaka penjačica, ne tako upečatljivih cvjetova, ali nerijetko veoma lijepih plodova.

Pasja ruža, Rosa canina je samonikla i botanička biljka zapravo namijenjena kao podloga za oplemenivanje klasičnih ruža. Izuzetno su korisne zbog ogromne količine vitamina C koji se može koristiti u obliku čajeva ili džemova. Ulje od rosa canine se koristi kao važan sastojak za dobivanje parfema.

Savjeti
Proces sadnje se odvija između kraja oktobra i početka novembra, prije nego se tlo previše smrzne. Neko se odluči saditi i u proljeće, ali to iziskuje više brige i njege nego tokom jeseni.

Ne zaboravite da korijenje skratite na dvije trećine. Zatim se stavlja u već pripremljenu ilovaču, a nakon nekoliko sati se sadi u jamu veličine srazmjerne samom korijenu. Bitno je da ima dovoljno prostora i nesmetano se razvija. Na kraju, biljku dobro zagrnuti zemljom, kako bi je što bolje zaštitili od hladnog vremena koje predstoji (ovo važi za jesenju sadnju).