Bakopa

bakopa1 bakopa2 bakopa3

Porijeklo

Nježna puzava trajnica porijeklom iz južne Afrike, romboidno-ovalnih ili skoro pa srcolikih sitnih naizmjeničnih listića.

Opis

Idealna balkonska biljka, koja se spušta niz cvjetnjake poput zeleno-bijelog slapa i posebno je interesantna ljeti smještena na balkone ili viseće saksije. Doseže visinu od 50 – 90 cm, a ukrašavaju je brojni sitni cvijetići i okrugli, maleni listovi sa nazubljenim vrhovima.

Bakopin cvat se odvija tokom čitavog ljeta sve do prvog mraza i većih hladnoća. Do tad, imaćete priliku da uživate u hiljadama cvjetića koje krase vaš vrt.

Savjeti

Lijepa i nježna bakopa najbolje uspijeva u plodnoj, stalno umjereno vlažnoj zemlji, na suncu ili u polusjeni. Redovno je zalijevajte i prihranjujte gnojivom za cvatuće bilje s dovoljno dušika i željeza, posebno u vrelom ljetnjem periodu, kako bi neprestano cvala. Ako nema dovoljno vlage, biljka će odbaciti cvjetiće. Pazite da se zemmlja u saksijama između dva zalijevanja nikad ne sasuši.

Vrlo često je znaju napasti bijele mušice. Kombinujte je i sa drugim cvijećem kao što su: verbena, surfinija, grmolikom pelargonijom, gomoljastom puzavom begonijom. ­­­