Angelika

angelika-upotreba angelika-ljekovita-svojstva angelika-izgled

Opis
Rizomi i korijen ove biljke sadrži 0.30 do 1 odsto etarskog ulja, oko 6 odsto smole, pektina, sitosterola, kumarina, raznih kselina i drugih materija. U plodovima ima 0.5 do 1.5 odsto etarskog ulja, oko 16 odsto masnog ulja, kumarina i drugih sastojaka. Etarsko ulje se u svijetu koristi u industrijskim količinama najviše u Zapadnoj Evropi, destilacijom samljevenih plodova rizoma i korijenja. Glavni sastojak ulja je felandren. Ulje je vrlo skupo. Najviše ulja potroše fabrike raznih desertnih pića.

Vrlo krupna i snažna biljka. Visoka zeljasta biljka koja raste do 2 metra. Rizom je mesnat, krupan, kratak i gusto obrastao dugačkim korenjem. Stablo je pravo, šuplje, na osnovi kao ruka, debelo i crvenkasto oblo i pri vrhu razgranato. Listovi su triput perjasno usječeni, vrlo krupni i na osnovi mjehurasto obuhvataju stabljiku. Plod je jajolik, pljosnat i krilat.

Ljekovita svojstva
Nekoliko hiljada godina angelika se koristi za lijek i začin. Djeluje povoljno za želudačno crevne organe, olakšava varenje, odstranjuje gasove i teškoće koje zbog toga nastaju. Nije škodljiva i ne izaziva naviku. Zbog prijatnog mirisa svi je rado uzimaju. Čaj je još prijatniji od svježih držaka i korijenja jer je veoma aromatičan i povoljno utiče na raspoloženje.
Narodna imena
Angelika, angelica, anđelika, anđelski korijen, anđeosko drvo, vrtna vanelka, gozdni korijen, žlahtna angelika, kravogaz, kravojac, siriš.