Afrički Ljiljan

africki lijljan cvijet africki ljiljan ljiljan africki

Porijeklo
Porijeklo afričkog ljiljana potiče iz južne Afrike, tako da najbolje uspijeva u južnim predjelima. Svoju popularnost duguje atraktivnom lišću i cvijeću koje za vrijeme ljetnog perioda cvate u izobilju.
Opis
Prepoznatljivim ga čine cvjetovi dugački do 5 cm, koji su trubastog oblika i obojeni raznovrsnim nijansama plave boje (s tim da su kod nekih kultivara bijeli). Smješteni su na dugim i uspravnim stabiljkama, koje često dosežu visinu do 1 m.

Glavna odlika Agapanthusa (lat.) je što se njegov rast savršeno prilagođava uz krajeve zida, ograde ili ceste.

U zapuštenijim krajevima, odlično uspijeva na strmim predjelima i padinama blizu obale. Ova biljka prosto obožava položaj prema suncu, ali i toleriše malo sjene. Lako uspijevaju i prilično brzo se razmnožavaju tako da su zahvalne za sadnju u vrtnim posudama.

Savjeti
Iako su zahvalne za rast u svakom tlu, najpogodnije je je ono dobro drenirano i koje sadrži manju količinu organske tvari.
Ne zaboravite da ih redovno zalijevate tokom toplijih perioda, ali i da tokom zime odsječete stare stabiljke cvjetova i lišće koje je suho. Što se tiče mraza – stvar je relativna i neke su se pokazale izdržljivijim od drugih.