Čempres

sta-je-cempres cempres1 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Porijeklo
Potiče iz , pripada porodici porodice čempresovki, latinski naziv je Cupressus sempervirens
Životni vijek i stanište
Zimzeleno višegodišnje stablo, najviše je rasprostranjeno u primorskim krajevima, na vapnenastom i krševitom tlu.
Opis
Stablo čempresa može da naraste i do 35m. Ono je ravno i uspravno a kora tanka i siva. Korjen je jako razgranat i može biti dubok i do 2m. Krošnja je valjkasta ili piramidalna. Listovi su tamnozelene boje, ljuskasti i tanki. Muški i ženski cvjetovi se javljaju na istom stablu. Cvijeta od marta do maja. Šišarke mogu biti duge od 2,5 do 5cm, sastavljene od 8 do 14 ljuski koje sazrijevaju druge godine a otvaraju se treće.
Sadnja
Čempres se razmonožava sjemenom. Može da se sadi pojedninačno ili u grupama. Dosta se koristi za sadnju zelenih ograda pri čemu je ih je potrebno rasporediti na 2m razmaka. Čempres dobro uspijeva na raznim vrstama zemljišta, i na kiselim i na bazičnim. Izuzetno je otporan na visoke temperature a haladnoću podnosi do -20°C. Potrebno ga je zaštititi od snijega vezivanjem stabala kako se ne bi lomili.
Savjeti
eterično ulje čempresa se može koristiti za opuštanje i relaksaciju. Takođe se preporučuje u tretiranju osjetljive i masne kože. Redovnom masažom pomaže u otklanjanju celiulita.